De levenscyclus van de kerstboom van 2022 - Belgische boom – Sapin Belge Ga naar de inhoud

Welkom gast

Gelieve inloggen of registreren
Le-cycle-de-vie-du-Sapin-de-Noël-2022 Sapin Belge

De levenscyclus van de kerstboom van 2022

Om de algemene gevolgen van de kerstboomtraditie voor het milieu te kennen, moeten we rekening houden met de hele levenscyclus ervan.

Vanaf de productie tot het transport en het lot aan het einde van zijn leven verstoort de dennenboom duidelijk ons ​​ecosysteem, zowel natuurlijk als kunstmatig.


Het belangrijkste onderzoek naar kerstbomen richtte zich op hun levenscyclus. Het is een methode voor het analyseren van duurzame ontwikkeling die het mogelijk maakt om rekening te houden met alle milieueffecten van een product, vanaf het ontwerp tot het einde van de levensduur.

En het is algemeen, dat wil zeggen dat het rekening houdt met de menselijke gezondheid, de uitputting van hulpbronnen, de CO2-uitstoot, enz.


Deze analyse werd uitgevoerd door Ellipsos, een adviesbureau voor duurzame ontwikkeling. Het betrof een kunstmatige boom die 6 jaar werd bewaard (het gemiddelde in Noord-Amerika) en een natuurlijke boom die 150 km werd vervoerd.

De conclusie is duidelijk: de natuurlijke boom is ecologischer dan de kunstmatige boom.


Hoewel de natuurlijke boom het betreurenswaardige imago heeft van een uit het bos gescheurde boom, blijft de kunstmatige boom het meest schadelijk voor het milieu en uw gezondheid.

Dit laatste is in de eerste plaats een charmante cocktail van plastic, aluminium, giftige verf, maar vooral vluchtige stoffen, of zelfs loodmicrodeeltjes die in valse doornen zitten.

Kortom, minimaal 1 maand niets heel prettigs om te ademen!
Het grootste verschil tussen de twee bomen zit in de CO2-uitstoot.

Terwijl een natuurlijke boom bijdraagt ​​aan de afvang van CO2, zoals alle planten, verhoogt de kunstmatige boom alleen maar de CO2-uitstoot.

Zo genereert de natuurlijke boom gemiddeld 3 kg CO2, vergeleken met gemiddeld 8 kg per jaar voor een kunstmatige boom, wat overeenkomt met een middenklasse autorit van 125 tot 322 km

In België moeten de cijfers toch genuanceerd worden, aangezien het merendeel van de kunstmatige bomen in Azië vervaardigd wordt, terwijl onze natuurlijke bomen afkomstig zijn van lokale gewassen.

De enige manier om de slechte reputatie van de kunstmatige boom te herstellen is door hem minstens twintig jaar te bewaren, maar dit zal op geen enkele manier de vervuiling binnenshuis elimineren die hij in uw huis zal veroorzaken.

Le-Père-Noël-est-écolo Sapin Belge
5-conseils-pour-conserver-votre-sapin-naturel-belge Sapin Belge

Uw verlanglijst