De 7 dingen die je moet weten over kerstmaretak. - Belgische spar – Sapin Belge Ga naar de inhoud

Welkom gast

Gelieve inloggen of registreren
Les-7-choses-que-vous-devez-savoir-sur-le-gui-de-Noël. Sapin Belge

De 7 dingen die je moet weten over kerstmaretak.

Maretak is een plant die veel voorkomt in huizen in de buurt van de kerstboom . Het is een symbool van romantiek. Onze gids, je weet alles over deze plant die een kersttraditie is geworden. De oorsprong, de geschiedenis, de teelt en de wijze van versiering met Kerstmis .

Waar groeit kerstmaretak?

Kerstmaretak groeit in de takken van bomen - zoals linde, populier, meidoorn en vooral de gecultiveerde appelboom. Het groeit nooit in de grond en is semi-parasitair. Zoals veel planten produceert hij zijn eigen voedsel door middel van fotosynthese, maar hij haalt ook mineralen en water uit een waardboom. Kerstmaretak wordt meestal door vogels verspreid via hun uitwerpselen die aan de boom blijven kleven en de door de vogel geconsumeerde maretakbessen beginnen te groeien.

Waar komt de traditie van maretak met Kerstmis vandaan?

De traditie van het ophangen van maretakakken gaat terug tot de oude druïden die geloofden dat de plant geluk bracht en beschermde tegen boze geesten. In de Noorse mythologie symboliseerde kerstmaretak liefde, vandaar de oorsprong van de gewoonte om onder de maretak te kussen. De oude Grieken gebruikten maretak medicinaal om pijn te verlichten en aandoeningen zoals zweren te behandelen.

Er zijn wereldwijd wel 1.500 soorten maretak. Voor velen van ons is de bekendste de Europese maretak (Viscum-album), die vaak wordt gebruikt om onze huizen met Kerstmis te versieren.

Waarom kussen mensen elkaar onder de maretak?

Voorchristelijke culturen beschouwden de vertakte bessen van maretak als symbolen van mannelijke vruchtbaarheid. Maretak speelde een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidsceremonie van druïdeneiken en maretak en de Romeinen associeerden maretak met vrede, liefde en begrip, en hingen hem boven deuren om het huis te beschermen. Maretak werd gedurende de middeleeuwen nog steeds geassocieerd met vruchtbaarheid en vitaliteit, en tegen de 18e eeuw werd het als versiering in kerstvieringen opgenomen.

De gewoonte om onder maretak te kussen wordt eind 18e eeuw toegeschreven aan bedienden in het Victoriaanse Engeland. Volgens de traditie mocht een man elke vrouw kussen die onder de maretakakken stond, en dat elke vrouw die de kus weigerde, pech zou overkomen. Een variatie op de traditie bepaalde dat bij elke kus een bes uit de maretak moest worden geplukt, en het kussen moest stoppen nadat alle bessen waren verwijderd.

Is maretak giftig?

Kerstmaretak zal je niet doden, maar het bevat een giftig eiwit genaamd phoratoxine dat, indien geconsumeerd, slaperigheid, problemen met het gezichtsvermogen, diarree, braken en toevallen kan veroorzaken. Het is ook giftig voor dieren. Zorg er dus voor dat uw huisdieren het niet consumeren. Desondanks is maretak een goede voedselbron voor dieren in het wild, waarbij vogels de bessen en bijen eten, terwijl vlinders en andere insecten de nectar consumeren.

Kun je je eigen kerstmaretak kweken?

Je kunt je eigen maretak veilig kweken, als je maar goed nadenkt over waar je hem plant en welke impact hij kan hebben op andere planten. Maretak absorbeert voedingsstoffen uit bomen en de groei van maretak vermindert de ontwikkeling van takken. Oudere, grotere bomen kunnen maretak aan, maar kleinere, jongere bomen kunnen het moeilijk hebben, wat de fruitoogst kan verminderen of waterstress kan veroorzaken. Dus

Wat zijn de stappen voor het kweken van kerstmaretak?

Laat je boom groeien: Het is niet mogelijk om maretak op alle boomsoorten te laten groeien. Typisch geschikte boomsoorten zijn meidoorn, sleedoorn, lijsterbes, de meeste appelsoorten, wilgen, pruimen, linden en populieren. Probeer een oudere boom te kiezen om een ​​grotere kans op succes te hebben.

Zaai je maretakzaden: Gebruik een verse bes geplukt uit de maretak en "zaai" je zaad in een hoekje of gaatje van de boom waarop je wilt dat het groeit. Je kunt het beste een dikkere tak kiezen die goed zonlicht krijgt. Trek de bast eraf en duw het zaadje eronder.

Zorg voor de maretak: Verzorging is niet nodig. Als de zaden ontkiemen, zullen de planten vanzelf groeien. Maretak groeit de eerste 3 tot 4 jaar heel langzaam, waarna hij een paar kleine blaadjes zou moeten hebben geproduceerd, dus wees geduldig. Als de maretak te dik wordt, kun je een deel ervan uitdunnen om te voorkomen dat hij te groot wordt en de boom overneemt. Bovendien wordt hij naarmate hij groeit zwaarder en loopt hij het risico de tak te breken.

Hoe maak je kerstversiering met maretak?

Kerstmaretak kan uit de gastheerboom worden gesneden. Verwijder de wortels door de aangetaste maretaktak minimaal 15 cm onder de plaats waar de maretak vastzit, af te snoeien. Draag handschoenen tijdens het oogsten of was onmiddellijk daarna uw handen om gifstoffen uit de bessen te verwijderen. EN bewaar vers gesneden maretaktakjes in de koelkast om ze vers te houden totdat u klaar bent om ze te gebruiken.

Gebruik fijn bloemistendraad om de uiteinden van de maretakpunten te wikkelen. Voeg vervolgens kleurlinten toe en uw maretak is klaar om op te hangen als decoratie voor de feestdagen. Hang maretakakken niet direct boven een verwarming, kachel, open haard of andere warmtebron, omdat de maretak veel sneller uitdroogt, waardoor er brandgevaar ontstaat. En ten slotte besproei de maretakakken elke dag met water om ze vers te houden.

Comment-prendre-soin-des-roses-de-Noël-Poinsettia Sapin Belge
Les-4-choses-que-vous-devez-savoir-sur-le-sapin-Nordmann-floqué-blanc Sapin Belge

Uw verlanglijst