Hoe u uw kerstboom moet verzorgen om hem fris te houden – Sapin Belge Ga naar de inhoud

Welkom gast

Gelieve inloggen of registreren
Comment-prendre-soin-d-un-sapin-de-Noël Sapin Belge

Hoe verzorg je een kerstboom?

Hoe verzorg je een kerstboom?

De kerstboom is het centrale element van onze eindejaarsvieringen. Als symbool van de wedergeboorte van licht en warmte tijdens de winterperiode belichaamt de boom de geest van Kerstmis in onze huizen. Om ten volle te kunnen genieten van zijn pracht en houtachtige geur, is het echter cruciaal om deze boom tijdens de feestdagen goed te verzorgen. Of u nu heeft gekozen voor een Nordmann-spar , een sparrenspar of zelfs een potspar , het onderhouden van uw kerstboom is essentieel om zijn frisheid en glans gedurende meerdere weken te behouden. Hier zijn de gedetailleerde stappen om ervoor te zorgen dat uw natuurlijke kerstboom een ​​lange levensduur heeft.

1. Verfris de stam van je kerstboom

Nadat u uw natuurlijke boom heeft uitgekozen en mee naar huis heeft genomen, is het belangrijk om te beginnen met het goed voorbereiden van de stam. De eerste stap is het afzagen van ongeveer 2 tot 3 centimeter vanaf de onderkant van de boomstam. Door deze snede kunnen de interne kanalen van de stam opnieuw worden geopend, waardoor de wateropname wordt vergemakkelijkt.

Een vers gesneden stam absorbeert veel beter water dan wanneer deze na aankoop blijft liggen. Als u uw boom bij een handelaar of op een markt heeft gekocht, kunt u de verkoper vragen dit voor u te kappen. Nadat de stam is doorgesneden, is het essentieel om de boom zo snel mogelijk in water te zetten. Dit helpt voorkomen dat het sap uitdroogt en een barrière vormt die de opname van water verhindert.

2. Kies een goede locatie voor uw boom

De keuze waar u uw kerstboom plaatst, is net zo belangrijk als het onderhoud ervan. Het is verleidelijk om uw boom bij een open haard of radiator te plaatsen om een ​​warme en feestelijke sfeer te creëren. Het is echter belangrijk op te merken dat warmtebronnen ervoor zorgen dat de boom sneller uitdroogt. Hoewel hij er prachtig uitziet voor een open haard, verkort overmatige hitte de levensduur van uw boom. De boom zal sneller uitdrogen, zijn naalden verliezen en zijn algemene uiterlijk zal eronder lijden.

Het ideaal is om uw boom op een koele plaats te plaatsen, uit de buurt van tocht. Hierdoor behoudt het zijn versheid langer. Plaats uw boom indien mogelijk bij een raam waar hij wat natuurlijk licht kan ontvangen zonder te worden blootgesteld aan directe hitte.

3. Geef uw boom regelmatig water

Water geven is een van de belangrijkste aspecten om de levensduur van uw natuurlijke boom te garanderen. In feite zal een boom die niet genoeg water krijgt, zijn naalden gaan verliezen, uitdrogen en zelfs een gevaar kunnen vormen vanwege zijn verhoogde ontvlambaarheid.

Het wordt aanbevolen om het waterniveau in de voet van de boom minimaal één keer per dag te controleren, vooral tijdens de eerste dagen na installatie. Een vers gekapt boom kan gedurende de eerste 48 uur enkele liters water opnemen. Zorg er dus voor dat het waterreservoir in de steun van uw boom nooit droog komt te staan.

Een goede tip om het waterniveau te controleren is het gebruik van een gieter met een lange uitloop. Hierdoor kunt u gemakkelijk het reservoir onder de boom bereiken zonder de decoraties te verstoren. Als u het waterniveau niet kunt zien, dompel dan uw vinger in het reservoir en voeg water toe totdat u voelt dat het vol is.

4. Zorg voor een koele en vochtige omgeving

Naast regelmatig water geven is het handig om water op de takken van uw boom te sproeien. Dit zal helpen om voldoende luchtvochtigheid rond de boom te behouden en het droogproces te vertragen. Vermijd echter om veiligheidsredenen rechtstreeks op decoraties of elektrische lichtslingers te spuiten.

Het is ook raadzaam om de kamertemperatuur op een gematigd niveau te houden. Een oververhitte kamer versnelt het uitdrogen van de boom, zelfs bij regelmatig water geven.

5. Pas de bovenkant van je kerstboom aan

Bij het plaatsen van uw boom kan het zijn dat de top van de boom, oftewel de bovenkant, iets te hoog is ten opzichte van uw plafond of niet geschikt is voor het ornament dat u erop wilt plaatsen (ster, engel, etc.). Als dit gebeurt, moet u mogelijk kleine aanpassingen doorvoeren.

Als uw boom te groot is voor uw ruimte, kunt u een paar lagere takken afknippen. Deze afgesneden takken kunnen vervolgens worden hergebruikt om slingers of centerpieces te maken of om uw interieurdecoratie te verfraaien door ze op een open haard, een tafel of in vazen ​​te plaatsen.

Vermijd echter dat u de hoogste verticale tak afsnijdt, omdat deze over het algemeen de stijfste is en een stevige basis biedt voor het ornament dat u bovenaan de boom wilt plaatsen. Deze tak is essentieel om de kerstster of engel op zijn plaats te houden.

6. Snoei vervelende lagere takken

Sommige lagere takken van de boom kunnen te lang of omslachtig zijn en meubels of muren raken. Als dat zo is, is het heel goed mogelijk om ze te snoeien om uw boom een ​​eleganter en beter geproportioneerd silhouet te geven. Zorg ervoor dat u de takken evenwijdig aan de grond afsnijdt, zodat de snede onopvallend is.

Zoals eerder vermeld kunnen afgeknipte takken op veel manieren gebruikt worden bij het inrichten van uw huis. Zet ze in een vaas met water om de versheid te verlengen, of zet ze op een tafel als feestelijk middelpunt.

7. Hoe versier je je kerstboom terwijl je hem fris houdt?

Zorg er bij het versieren van uw boom voor dat uw lichtslingers niet te veel warmte genereren, omdat hierdoor de boom kan uitdrogen. LED-lichtslingers zijn een goede keuze omdat ze minder energie verbruiken en veel minder warmte afgeven dan traditionele lichtslingers.

Het is ook raadzaam om de boom te versieren nadat deze al is opgezet en water heeft gekregen, in plaats van hem te versieren en vervolgens te verplaatsen, omdat dit de takken kan beschadigen en de boom minder stabiel kan maken. Zorg ervoor dat u de takken, vooral de dunste, niet overbelast, om het visuele evenwicht te behouden en de integriteit van de takken te behouden.

8. De kerstboom recyclen na de feestdagen

Zodra de feestdagen voorbij zijn, moet u uw boom op de juiste manier afvoeren. Het is van cruciaal belang om uw kerstboom of zijn takken nooit in een open haard te verbranden , omdat dit gevaarlijke branden kan veroorzaken. Sparrenhout is zeer harsachtig en kan brandende splinters produceren die een ernstig brandgevaar opleveren.

Veel gemeenschappen organiseren na de vakantie boominzamelingen . De aldus teruggewonnen dennenbomen worden vaak omgezet in compost of geplet om als mulch in groene ruimtes te dienen. Je kunt er ook voor kiezen om je boom zelf in kleine stukjes te snijden en deze in de compost te plaatsen als je deze optie thuis hebt.

9. Kun je een kerstboom in een pot herplanten?

Als u voor een boom in pot heeft gekozen, weet dan dat het mogelijk is om deze na Kerstmis opnieuw in uw tuin te planten, mits u deze op de juiste manier voorbereidt. Als hij binnen staat, geef hem dan regelmatig water en houd hem uit de buurt van warmtebronnen, zodat hij geen hitteschok krijgt.

Zodra de vakantie voorbij is, kunt u uw boom geleidelijk laten wennen aan het buitenleven door hem een ​​paar dagen in een koele kamer of op een veranda te plaatsen voordat u hem plant. Als u deze stappen volgt, kan uw boom in pot blijven groeien en kunt u hem het jaar daarop misschien zelfs opnieuw gebruiken voor Kerstmis.

10. De milieu-impact van een natuurlijke boom versus een kunstmatige boom

Veel mensen vragen zich af of het milieuvriendelijker is om een ​​natuurlijke boom of een kunstmatige boom te kopen. Natuurlijke spar wordt speciaal voor de feestdagen gekweekt en helpt tijdens de groei CO2 te absorberen. Bovendien kan het na Kerstmis worden gerecycled of gecomposteerd, waardoor het op korte termijn een duurzamere optie wordt.

Aan de andere kant is een kunstmatige boom gemaakt van niet-hernieuwbare materialen zoals plastic en heeft hij energie nodig om te produceren. Als u echter meerdere jaren (minimaal 8 tot 10 jaar) dezelfde kunstboom gebruikt, neemt de milieu-impact van deze optie af, omdat u het jaarlijkse kappen van natuurlijke bomen vermijdt.

Conclusie

Het verzorgen van uw natuurlijke kerstboom vergt wat verzorging en voorbereiding, maar door deze tips te volgen kunt u de hele vakantie genieten van de schoonheid en geur ervan. Of u nu voor een Nordmann-spar , een sparrenspar of een boom in pot heeft gekozen, regelmatig onderhoud, goede watergift en een goed gekozen locatie garanderen u een frisse en levendige boom tot het einde van het seizoen. Vergeet niet uw boom na de vakantie te recyclen of opnieuw te planten om de levensduur ervan te verlengen of bij te dragen aan de bescherming van het milieu.

Le-Sapin-en-Pâte-Feuilletée-Une-Gourmandise-Festive-pour-Noël Sapin Belge
Comment-choisir-un-un-arbre-de-Noël Sapin Belge

Uw verlanglijst