Natuurlijke boom versus kunstmatige boom: welke te kiezen voor Kerstmis – Sapin Belge Ga naar de inhoud

Welkom gast

Gelieve inloggen of registreren
Sapin-naturel-versus-sapin-artificiel-lequel-choisir-pour-un-Noël-réussi Sapin Belge

Natuurlijke boom versus kunstboom: welke kies je voor een succesvolle kerst?

Kerstmis is altijd een feestelijke tijd waarin alle generaties hun verbeelding de vrije loop laten. Slingers, bellen, kaarsen, kerstballen en kerstkransen staan ​​klaar om mensen te laten weten dat Kerstmis eraan komt. Maar het middelpunt waarmee de festiviteiten beginnen, is de kerstboom. Moet het natuurlijk of kunstmatig zijn? Hoe kies je voor een succesvolle kerst?

De natuurlijke boom: de traditie wordt voortgezet met Kerstmis

De reputatie onder gezinnen en degenen die graag Kerstmis vieren, staat buiten kijf. De natuurlijke spar fascineert met zijn dennengeur. Het is de struik waarrond kinderen en volwassenen graag het huis decoreren en verlichten. De stam van deze boom is gemaakt van massief, natuurlijk hout.

Maar natuurlijke spar heeft een zeer beperkte levensduur. Bij elke eindejaarsvakantie moet deze conifeer vernieuwd worden (natuurlijke sparrenkap). Aan de andere kant kan de natuurlijke boom in pot worden gebruikt om nog een kerst te vieren, als deze snel wordt herplant en goed wordt onderhouden.

De natuurlijke spar met zijn conische vorm is niet gemakkelijk te vervoeren, vooral niet als hij groot en majestueus genoeg is. Het gewicht en de doornige takken zijn in werkelijkheid, wat hem omslachtig maakt en verhindert dat hij verplaatst wordt. Bovendien verliezen de doornen snel hun versheid als ze niet worden beschermd. Wanneer u echter uw natuurlijke boom koopt, kunt u deze met een net en een boomzak (om aan de voet van de boom te plaatsen) inpakken en naar de bestemming vervoeren.

Het kopen van een natuurlijke boom kan in de loop van de tijd zijn vruchten afwerpen. Voor het laten bezorgen van een spar moet u doorgaans € 50,- tot € 100,- betalen. Voor een Nordmann- of Nobilis-spar is de beoordeling hoger. Reken vanaf €60 of zelfs 250 euro voor grote heesters.

De soort natuurlijke spar 

Alle natuurlijke dennenbomen worden gekweekt en vervolgens gebruikt voor de eindejaarsfeesten. Afhankelijk van de soort kun je de ene boom boven de andere kiezen.

Picea Albies

De spar is de dennenboom die iedereen kent. Door zijn conische en bossige kroon onderscheidt hij zich gemakkelijk van andere soorten. Gezien de kwetsbaarheid van de korte, dikke doornen, kies je voor een spar in pot. Als hij wordt afgesneden, riskeert hij te verwelken en in slechte staat te verkeren op de dag van het festival.

De Nordmann-spar

De Abies nordmanniana of noordelijke spar benadrukt het donkergroen. Het is een plantage die het meest geschikt is om te stekken. Zelfs als ze gedroogd zijn, blijven de doornen meer dan een maand intact en goed aan de takken vastzitten. De Nordmann-spar verspreidt een goede geur die de geest voorbereidt op het feest.

Abies nobilis

Het is een struik die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. Hij is bijzonder lang en heeft zeer dikke takken. Abies nobilis is met zijn groene en blauwe kleur een perfecte keuze, omdat hij niet bederft onder invloed van hitte. Het is een spar die steeds vaker wordt gekweekt in kwekerijen en gespecialiseerde tuinen.

De kunstboom, een goede keuze voor Kerstmis?

De kunstboom wordt vaak verkocht in kleine, eenvoudig in elkaar te zetten stukjes. Gezien het gewicht is het praktischer voor een huishouden dat in een appartement woont. Om elk jaar Kerstmis te vieren met een kunstkerstboom haal je hem eenvoudig uit de opbergtas. Sterker nog, het is gemakkelijk om een ​​kunstboom te onderhouden en zelfs jarenlang te bewaren. Deze synthetische conifeer heeft geen last van temperatuurschommelingen en verliest zijn frisheid niet onder invloed van hitte. De verschillende kleuren of de integratie van veelkleurige LED-lampen aan het einde van de takken zijn een voordeel en besparen geld voor decoratie.

De kunstboom mist echter de bedwelmende geur die typisch is voor de boom. Zonder de geur van een kerstboom komt de magie van Kerstmis niet volledig tot zijn recht. Bovendien is het een boom die veel meer verzorging nodig heeft, omdat hij voornamelijk uit kunststof en aluminium bestaat. Deze laatste kunnen gaan roesten als deze niet goed onderhouden wordt. Neem dus aan het einde van elke kerstperiode de tijd om hem schoon te maken en stof te verwijderen voordat u hem opbergt.

De kosten zijn ook een belangrijk element waarmee u rekening moet houden voordat u een kunstkerstboom kiest. In werkelijkheid kan de prijs van deze boom in winkels of supermarkten duur zijn. Deze prijs varieert uiteraard en is afhankelijk van de kwaliteit van de stengels of strengen van de boom. Voor een mini-decoratieboompje betaal je ongeveer €10. Als u een grotere kunstboom (120-160 centimeter) wilt, kunt u een prijs betalen die varieert van € 70 tot € 400. Bedenk echter dat als u deze boom eenmaal koopt en goed onderhoudt, de voordelen van deze investering meerdere jaren zullen aanhouden.

De met sneeuw bedekte kunstboom: hoe bereik je dit resultaat?

De synthetische boom is misschien kunstmatig, maar valt nog steeds op als hij bedekt is met sneeuw. Dit zijn in feite producten die worden gebruikt om het sneeuweffect te creëren. Tot de meest aantrekkelijke sneeuwvormen behoren massaal gevlokte dennen en bevroren bomen.

Massaal 

De massa kan zowel vlamvertragend als waterafstotend zijn. Het is brandveilig als de te bedekken boom zich in een kamer bevindt. Het voordeel is het grote vermogen om hitte te weerstaan. Bovendien is de witte spar, omdat het een brandvertragend product is, nauwelijks ontvlambaar. Wat de waterafstotende bevlokking betreft, deze is nuttig voor gebruik buitenshuis, omdat deze beter bestand is tegen regen en vocht. 

Om van dit proces te profiteren, vraagt ​​u uw verkoper om een ​​overzicht van de gebruiksomstandigheden en het type kudde dat geschikt is voor uw situatie.

Gevlokte dennen

Over het algemeen zijn gevlokte bomen wit, maar het is nog steeds mogelijk om de kleuren te diversifiëren. Ze zijn zijdezacht en voelen zacht aan dankzij het mengsel van katoen en lijm (flocking) dat op de boom is aangebracht. De dennen zijn, ondanks dat ze gevlokt zijn, zeer resistent en behouden hun doornen onder de wolk van nepsneeuw. 

De ijzige boom

Icing is een kunstsneeuwtechniek die een lichter resultaat geeft dan massaal aanbrengen. Met glazuur ziet de conifeer eruit als een echte kerstboom bedekt met sneeuw en ijs. Het effect is zeer realistisch en natuurlijk. Het creëert een kunstmatige omgeving. Het is echter zeldzaam om het commercieel te verkrijgen, maar je kunt het maken met een kunstmatige sneeuwbom. Voordat u het zelfgemaakte product gebruikt en de boom met ijs bedekt, moet u de tijd nemen om de grond in de buurt te bedekken.  

Een natuurlijke of kunstmatige boom: welke is minder schadelijk voor het milieu?

Bij het kiezen van uw kerstboom weegt de weegschaal vaak door in het voordeel van de meest ecologische boom. In feite proberen miljoenen huishoudens nu het milieu te beschermen door middel van hun koopgewoonten en gedrag. Dit is een probleem dat niemand onverschillig laat. Met Kerstmis moeten we dus ook groen zijn.

De spar wordt vaak gezien als de boom met de minste negatieve impact op het milieu, omdat hij volgens analyses ontbossing tegengaat. Helaas is dit niet het geval. De meeste natuurlijke dennenbomen komen van gespecialiseerde kwekerijen. Jaar na jaar nemen tuinders de taak op zich om andere nieuwe scheuten te planten om de verliezen te compenseren.

Aan de andere kant zijn kunstbomen gemaakt van plastic en aluminium. Het afval en afval dat deze componenten genereren, heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Om nog maar te zwijgen van de gevlokte bomen die niet recyclebaar zijn en niet voor andere doeleinden kunnen worden hergebruikt.

Quelles-sont-les-différentes-variétés-et-espèces-de-sapins-de-Noël Sapin Belge
Les Plus Belles Variantes de

Uw verlanglijst